PRIDRUŽITE SE

nije dobro

Rekordna inflacija i pad na domaćoj burzi treći tjedan zaredom

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima DZS-a, inflacija u lipnju iznosila rekordnih 12,1 posto. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna skromnih 23,7 milijuna kuna, otprilike 1,4 milijuna više nego u tjednu ranije.

Piše: Hina
17.07.2022. 08:55

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi protekloga tjedna ponovno pali, već treći tjedan zaredom, prateći tako negativna kretanja na svjetskim burzama zbog snažnog rasta inflacije u svijetu.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna za 2 posto, na 1.937 bodova, najnižu razinu od 8. ožujka. Crobex10 pao je, pak, za 2,15 posto, na 1.146 bodova, najnižu razinu od početka ožujka 2021. Svi sektorski indeksi su bili u minusu, a najviše Crobexindustrija, za 8,45 posto.

Na domaćoj se burzi već tjednima trguje oprezno jer na svjetskim burzama vlada nesigurnost, s obzirom da jača inflacija u svijetu. U SAD-u je inflacija u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina. Zbog toga se očekuje agresivno povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke, što će dovesti do usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, a možda i recesije.

U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima DZS-a, inflacija u lipnju iznosila rekordnih 12,1 posto. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna skromnih 23,7 milijuna kuna, otprilike 1,4 milijuna više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je 13 milijuna kuna blok prometa, i to dionicom Podravke 11 milijuna kuna, po cijeni od 580 kuna, i dionicom Spana 2 milijuna kuna, po cijeni od 245 kuna za dionicu. 

Najveći promet

Najveći promet u redovnom trgovanju imala je dionica Valamar Riviere, 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala gotovo 4 posto, na 31,3 kune. Po likvidnosti je prati dionica HT-a, kojom je ostvareno 2,79 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 0,57 posto, na 175 kuna. Uz sličan promet, cijena dionice Atlantske plovidbe pala je 1,85 posto, na 434 kune.

Najveća gubitnica

Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković grupe, s padom cijene za gotovo 66 posto, na 30 kuna. Znatno je pala i cijena dionice Varteksa, za 55 posto, na 1,8 kuna.S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Medike, čija je cijena porasla 4,17 posto, na 30.000 kuna. Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 38 pala, 10 porasla, a 13 stagnirala.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.