PRIDRUŽITE SE

investitori na oprezu

Rekordna inflacija u eurozoni

Investitori se nadaju da će današnja objava podatka o broju zaposlenih u SAD-u u svibnju pokazati znake usporavanja rasta, što bi onda moglo navesti Fed da manje agresivno zaoštrava monetarnu politiku.

Piše: Hina
03.06.2022. 11:23

Na europskim burzama najvažniji indeksi u petak prijepodne blago su porasli, dok investitori razmatraju koliko će agresivno ECB podizati kamatne stope nakon objave rekordne inflacije u eurozoni u svibnju od 8,1 posto.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u plustu 0,4 posto, izbrisavši time sve gubitke od početka tjedna.

Istodobno, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,17 posto, na 14.506 bodova, a francuski DAX za 0,3 posto, na 6.520 bodova. Londonska burza ne radi drugi dan zaredom zbog obilježavanja platinastog jubileja kraljice Elizabete II.

Investitori se nadaju da će današnja objava podatka o broju zaposlenih u SAD-u u svibnju pokazati znake usporavanja rasta, što bi onda moglo navesti Fed da manje agresivno zaoštrava monetarnu politiku.

U međuvremenu, rekordna inflacija u eurozoni, od 8,1 posto na godišnjoj razini u svibnju, ojačala je očekivanja da bi ECB mogao biti prisiljen zaoštriti monetarnu politiku ranije od plana ili čak poduzeti i veće podizanje kamatnih stopa od očekivanja. 

Investitori su zbog toga na oprezu. ECB je dosad signalizirao tek svoje planove da počne s dizanjem kamatnih stopa u srpnju, kako bi one do rujna dosegnule nula posto ili nešto iznad nule.

Investitori prate i nove vijesti oko invazije Rusije na Ukrajinu, kao i nedavno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte u EU. 

Najviše su porasle cijene dionica u farmaceutskom i sektoru luksuzne robe. S druge strane, znatnije je pala cijena dionice proizvođača auto-dijelova Faurecije, za 5,7 posto, nakon što je najavio da planira prikupiti 750 milijuna eura novog kapitala kako bi platio akviziciju konkurentske Helle.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio je u petak 1,27 posto, na 27.761 bod.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.