PRIDRUŽITE SE

Najnoviji podaci

Rekordna kreditna zaduženost kućanstava, evo podataka

Najviše je stambenih kredita, gotovo 11 milijardi eura, a potom slijede gotovinski nenamjenski, gotovo 8 milijiardi eura, podaci su HNB-a.

01.02.2024. 09:45

Na kraju 2023. godine kućanstva u RH bila su ukupno kreditno zadužena za 21,8 milijarde eura, što je za 9,5 posto ili 1,9 milijardi eura više nego na kraju 2022. godine, a to je ujedno i najveći iznos kredita otkad su dostupni podaci Hrvatske narodne banke (HNB), tj. od kraja 2010. godine.

Najviše je pritom bilo stambenih kredita, 10,89 milijardi eura ili gotovo 10 posto više nego na kraju 2022. godine, najnoviji su podaci HNB-a. Po vrijednosti slijede gotovinski nenamjenski krediti, kojih je bilo odobreno gotovo 8 milijardi eura, što je za gotovo 11 posto više.

U usporedbi s trećim tromjesečjem 2023., kreditna zaduženost kućanstva uvećana je za 0,5 milijardi eura ili 2,1 posto. 

I depoziti su izdašni

Istodobno, kućanstva su raspolagala s depozitima vrijednim 37,8 milijardi eura, što je za 1,4 posto ili 0,55 milijardi eura više nego godinu dana ranije.

Od toga je iznosa 10,1 milijarde eura bilo oročeno, pri čemu je njihov iznos u četvrtom tromjesečju uvećan za 1,4 milijarde eura ili čak 15,4 posto, što se  može dovesti u vezu s postupnim podizanjem kamatnih stopa u domaćim bankama.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.