PRIDRUŽITE SE

kakva su kretanja?

Rekordno podizanje kamata lako bi moglo biti i veće, a postoji i - crni scenarij

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde upozorila je ipak na konferenciji za novinare i na "crni scenarij", koji polazi od pretpostavke o potpunoj obustavi isporuka plina iz Rusije i mjera poput racioniranja potrošnje energije...

Piše: Hina
09.09.2022. 09:16

Europska središnja banka podigla je u četvrtak, kao što je poznato, ključne kamatne stope za rekordnih 0,75 postotnih bodova i signalizirala da će ih ponovo povećati, unatoč prijetnji recesije, budući da joj je fokus obuzdavanje visoke inflacije.

Nakon povećanja kamatnih stopa u srpnju za pola postotnog boda, ECB je sada podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0,75 posto. Kamatna stopa za refinanciranje banaka podignuta je s 0,5 na 1,25 posto, najvišu razinu od 2011.godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0,75 na 1,5 posto. "Ovim značajnim potezom ubrzava se prijelaz s prevladavajuće visoko prilagodljive razine kamatnih stopa prema razinama koje će u što kraćem roku omogućiti povratak inflacije na ECB-ovu ciljanu razinu od dva posto u srednjoročnoj perspektivi", stoji u priopćenju ECB-a. ECB je također ponovno podigao projekcije inflacije u ovoj godini, sa 6,8 na 8,1 posto. Znatnije je podigao i procjenu inflacije u idućoj godini, s 3,5 na 5,5 posto. U 2024. trebala bi se spustiti na 2,3 posto, pokazuju najnovije projekcije.

Unatoč značajnom podizanju kamatnih stopa, iz ECB-a su signalizirali da bi ih mogli ponovo povećati na idućim sjednicama. "Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja", stoji u priopćenju ECB-a. Banka za ovu godinu predviđa rast gospodarstva eurozone od 3,1 posto, blago podigavši procjenu iz lipnja. Znatno je pak snizila prognozu za iduću godinu, s 2,1 na 0,9 posto. U 2024. očekuju rast u visini 1,9 posto, neznatno blaži no što su prognozirali u lipnju.

Moguć i crni scenarij

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde upozorila je ipak na konferenciji za novinare i na "crni scenarij", koji polazi od pretpostavke o potpunoj obustavi isporuka plina iz Rusije i mjera poput racioniranja potrošnje energije. U tom slučaju eurozona bi iduće godine kliznula u recesiju, uz pad aktivnosti od 0,9 posto, istaknula je Lagarde.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.