PRIDRUŽITE SE

stanje nepromjenjivo

Rizici od recesije i rastu i dalje

Nakon skoka u četvrtak, već u petak burzovni indeksi na Wall Streetu izgubili su sve prethodne dobitke.

Piše: Hina
16.10.2022. 21:00

Na svjetskim burzama vlada nesigurnost jer će zbog visoke inflacije središnje banke nastaviti podizati kamatne stope, što bi moglo dovesti do usporavanja gospodarskog rasta, pa i recesije, a to ne ide u prilog rizičnijim investicijama.

U četvrtak je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u rujnu porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, a 8,2 posto na godišnjoj, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara. Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših razina u 40 godina, očekivanja na tržištu nisu se promijenila. I dalje se procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. Unatoč tome, u četvrtak su burzovni indeksi skočili više od 2 posto.

S obzirom da se ništa bitno u očekivanjima u vezi inflacije, kamata i gospodarstva nije promijenilo, većina analitičara taj je skok objašnjavala tehničkom korekcijom. „Ulagači su procijenili da podaci o jačoj inflaciji u SAD-u ne poništavaju očekivanja o oštrom padu potrošačkih cijena u budućnosti. To je možda točno, no i dalje je vrlo neizvjesno koliko brzo će te cijene padati. Za Fed bi taj pad trebao biti značajan. Pad, primjerice, sa 6 na 4 posto nije dovoljan. Fed želi biti siguran da će temeljna stopa inflacije padati prema ciljanih 2 posto, a do toga je još dug put”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

  • U fokusu rezultati kompanije i banke

Nakon skoka u četvrtak, već u petak burzovni indeksi na Wall Streetu izgubili su sve prethodne dobitke. Idućih tjedana u fokusu ulagača bit će poslovni rezultati kompanija i banaka. Izvješćima nekoliko velikih banaka u petak je počela sezona objava kvartalnih rezultata.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.