PRIDRUŽITE SE

ekstra zarada

Rumunjska razmatra oporezivanje cijelog lanca u opskrbi energijom

Cijene energije i dalje rastu, potaknute ratom u Ukrajini i europskim sankcijama Rusiji, te bi pomoć mogla dodatno povećati ionako veliki rumunjski proračunski deficit.

Piše: Hina/t.a.
25.08.2022. 11:47

Rumunjska razmatra uvođenje poreza na ekstra zaradu svih kompanija u lancu opskrbe energijom, rekao je ministar Virgil Popescu, istaknuvši da će vlada za pomoć građanima i poduzećima s visokim računima izdvojiti 16 milijardi leja.

"Dosta razmišljamo o oporezivanju cijelog lanca – proizvodnje, posrednika, dobavljača. Oporezivanje mora biti što pravednije. Oporezujemo sve kada je dobit vrlo visoka", kazao je Popescu.

Predsjednik rumunjske udruge dobavljača energije procijenio je ovog tjedna da će redovni i porezi na ekstra zaradu energetskog sektora i dividende proračunu donijeti više od 43 milijarde leja (8,78 milijardi dolara).

Vlada je u potrazi za dodatnim izvorima prihoda kojima bi financirala pomoć građanima i malim poduzećima s visokim računima za energiju. Računi za plin i struju ograničeni su do određene razine mjesečne potrošnje, a država dobavljačima nadoknađuje razliku.

Program će biti na snazi do ožujka iduće godine, a Rumunjsku će po Popescuovim riječima koštati oko 16 milijardi leja (3,27 milijardi dolara).

Energetski regulator ANRE prvotno je procijenio da će koštati 40 milijardi leja, podsjetio je ministar, a potom je snizio procjenu na 16 milijardi leja.

Prethodni program potpora, koji je bio na snazi od studenoga do ožujka, koštao je 4,5 milijardi leja, rekao je ANRE.

Cijene energije i dalje rastu, potaknute ratom u Ukrajini i europskim sankcijama Rusiji, te bi pomoć mogla dodatno povećati ionako veliki rumunjski proračunski deficit.

Socijaldemokrati, najveća stranka u parlamentu i dio vladajuće koalicije, podupiru prijedlog o zamjeni programa potpora reguliranim cijenama od sljedeće godine, ali koalicija tek treba razgovarati o predloženim izmjenama, napominje Reuters.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.