PRIDRUŽITE SE

službena prognoza

Rusija očekuje osam posto veći izvoz nafte ove godine

Proizvodnja plina smanjit će se ove godine oko 10 posto, dodao je Novak, prema izvješću ruske novinske agencije TASS...

Piše: Hina
15.10.2022. 08:41

Rusija u ovoj godini očekuje osam posto veći izvoz nafte i blagi rast proizvodnje dok bi se proizvodnja plina mogla smanjiti do 10 posto, izjavio je u petak ministar energetike Alexander Novak.

Unatoč ratu u Ukrajini i sankcijama zapadnih zemalja koje nastoje smanjiti ovisnost o ruskoj nafti, Moskva očekuje da će njezin izvoz nafte porasti u ovoj godini, potpomognut preusmjeravanjem isporuka na nova tržišta. "Naše naftne kompanije uspjele su se preorijentirati na nova tržišta i otvoriti nove logističke veze, a pronašle su i nove mehanizme plaćanja, uključujući prijelaz na nacionalne valute", rekao je potpredsjednik ruske vlade i ministar energetike.. "Izvoz će biti veći oko osam posto", izjavio je Novak.

Dodaje da je Rusija fokus naftne prodaje preusmjerila s Europe na azijsko-pacifičku regiju, ali i na Afriku i Latinsku Ameriku. Ministar u ovoj godini očekuje i blago povećanje proizvodnje nafte u odnosu na prethodnu godinu, ne navodeći brojke. Proizvodnja plina smanjit će se ove godine oko 10 posto, dodao je Novak, prema izvješću ruske novinske agencije TASS.

"Bit će niža nego prošle godine. Neću navoditi točnu brojku, ali bude li izvoz kakav je sada, mogla bi u cjelini biti smanjena do 10 posto", izjavio je Novak na Ruskom tjednu energije. Prema podacima ruske statističke agencije, proizvodnja plina smanjila se od siječnja do kolovoza za 10,4 posto, na 389 milijardi prostornih metara, navodi TASS.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.