PRIDRUŽITE SE

poslovanje u rusiji

Rusija planira preuzeti strane tvrtke ako odluče napustiti zemlju; EK će im zaplijeniti imovinu ako ne poštuju sankcije

Rusija priprema novi zakon koji će vlastima u Moskvi omogućiti kontrolu nad poduzećima stranih tvrtki, s druge strane Europska komisija predlaže da se kršenje sankcija EU protiv Rusije tretira kao krivično djelo.

Piše: Menadžer.hr/a.t.
27.05.2022. 09:46

Rusija priprema novi zakon koji će joj omogućiti preuzimanje kontrole nad lokalnim poduzećima zapadnih tvrtki koje odluče napustiti zemlju. Moskva tom odlukom podiže ulog za tvrtke koje pokušavaju otići iz Rusije, piše B92.

Zakon, koji bi mogao stupiti na snagu za nekoliko tjedana, daje Rusiji ovlasti da intervenira u slučajevima gdje postoji prijetnja za lokalna radna mjesta i industriju, što će zapadnim tvrtkama, ako nisu spremne podnijeti veliki financijski udar, otežati odlazak s ruskog tržišta, prenosi Reuters.

Ovaj prijedlog zakona omogućava vlastima u Moskvi imenovanje upravitelja u tvrtkama koje su u vlasništvu stranaca iz "neprijateljskih" zemalja, a koje razmatraju otići iz Rusije jer sukob s Ukrajinom rusku ekonomiju gura unazad.

Europska komisija u srijedu je također predložila da se kršenje sankcija EU protiv Rusije tretira kao krivično djelo, a to bi vladama zemalja članica EU omogućilo da zaplijene imovinu tvrtki i pojedinaca koji zaobilaze kaznene mjere protiv Moskve.

Banka UniCredit, Raiffeisenbank, IKEA, Burger King i dalje posluju u Rusiji. IKEA je privremeno obustavila poslovanje u Rusiji, a iz tvrtke su priopćili da prate razvoj situacije. Iz Raiffeisenbank naveli su da razmatraju sve opcije, uključujući pažljivo isplanirano napuštanje Rusije. Iz UniCredita su odbili komentirati, a iz Burger Kinga nisu odgovorili Reutersu.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.