PRIDRUŽITE SE

svjetska turistička organizacija

Ruska Federacija suspendirana iz UN-ove agencije za turizam

"Članice UNWTO-a poslale su jasnu poruku - turizam je stup mira i međunarodnog prijateljstva, a članice UNWTO-a moraju podržavati te vrijednosti ili se suočiti s posljedicama, bez iznimki", rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Piše: Hina/a.t.
28.04.2022. 09:01

Ruska Federacija suspendirana je iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO), čime odmah gubi prava i privilegije kao članica te specijalizirane agencije UN-a za turizam, izvijestili su iz UNWTO-a nakon što je na prvoj izvanrednoj glavnoj skupštini 27. travnja u Madridu izglasana ta suspenzija.

Prva izvanredna Glavna skupština UNWTO-a u Madridu se održava dva dana (27. i 28. travnja), a nakon što je prošlog mjeseca na hitnom sastanku za tu skupštinu Izvršno vijeće te organizacije odlučilo o suspenziji Rusije, pri čemu iz UNWTO-a navode da je tada rusko izaslanstvo odbilo braniti svoj stav i umjesto toga je  najavilo povlačenje iz UNWTO-a i prije rasprave.

Skupština je sada i glasala za tu suspenziju, daleko premašivši potrebnu dvotrećinsku većinu, a odluka stupa na snagu odmah, dok dobrovoljno istupanje stupa na snagu tek godinu dana nakon što član podnese službeno priopćenje odgovarajućim kanalima, napominju iz UNWTO-a.

"Članice UNWTO-a poslale su jasnu poruku - turizam je stup mira i međunarodnog prijateljstva, a članice UNWTO-a moraju podržavati te vrijednosti ili se suočiti s posljedicama, bez iznimki. Ova izvanredna Glavna skupština pokazuje da su ruske akcije neobranjive i suprotne načelima UNWTO-a i međunarodnog upravljanja", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Iz UNWTO-a naglašavaju da se sve članice obvezuju na razvoj turizma s “namjerom doprinosa gospodarskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu i univerzalnoj perspektivi i poštivanju ljudskih prava”, te objašanjavaju da gubitkom članskih prava i privilegija Rusija neće moći primati usluge od UNWTO-a, uključujući tehničku pomoć, niti će moći sudjelovati na bilo kojim sastancima ili događajima te organizacije.

Također joj neće biti dopušteno predlagati bilo koje kandidate za rad u tijelima UNWTO-a ili glasovati na izborima za ta tijela UNWTO-a, kao ni ni predložiti kandidata za glavnog tajnika.

Odluka o suspenziji Ruske Federacije iz članstva donesena je u skladu sa Statutom UNWTO-a, u kojem se uz ostalo navodi da svaka država članica može biti suspendirana ako dvije trećine članica vjeruje da ustrajavaju u politici suprotnoj temeljnom cilju organizacije.

"Suspenzija je privremena i može se ukinuti, ali samo od strane Glavne skupštine i po istom postupku", zaključuju iz UNWTO-a.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.