PRIDRUŽITE SE

središnja banka

Ruske banke izgubile gotovo 25 milijardi dolara

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine da je ruski regulator objavio podatke o rezultatima poslovanja bankarskog sektora.

Piše: Hina/a.t.
02.09.2022. 12:02

Ruske su banke u prvih šest ovogodišnjih mjeseci izgubile ukupno 1,5 bilijuna rubalja (24,95 milijardi dolara), rekao je u petak visoki dužnosnik ruske središnje banke u razgovoru za poslovni dnevnik RBC.

Približno dvije trećine gubitaka banaka odnosi se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske središnje banke.

To je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine da je ruski regulator objavio podatke o rezultatima poslovanja bankarskog sektora.

Tulin je izjavio da su "šanse veće od 50 posto" da gubici u cijeloj 2022. neće premašiti 1,5 bilijuna rubalja iz prvog polugodišta.

Gubici su, kako je istaknuo, koncentrirani među najvećim bankama.

Institucije koje su poslovale s gubitkom zabilježile su ukupni gubitak od 1,9 bilijuna rubalja (31,60 milijardi dolara), dok su profitabilni zajmodavci ostvarili ukupnu dobit od 400 milijardi rubalja (6,65 milijardi dolara).

Središnja banka ne očekuje da će se ponoviti bankarska kriza iz 2014.-2017. godine kada je regulator bio primoran spasiti nekoliko zajmodavaca, a stotinama slabo kapitaliziranih banaka oduzeo bankarske dozvole, poručio je Tulin u razgovoru za list RBC.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.