PRIDRUŽITE SE

svemirske posljedice

"Rusku rupu" u europskoj svemirskoj industriji mogao bi popuniti Muskov SpaceX

SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar, no političke posljedice ruske invazije na Ukrajinu već su bile od koristi za SpaceX-ove rakete Falcon 9. Američka kompanija pomela je druge kupce koji su prekinuli veze sa sve izoliranijim svemirskim sektorom Moskve.

Piše: Hina/m.a.m.
13.08.2022. 10:26

Europska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore s tvrtkom Elona Muska SpaceX, koji bi mogli dovesti do privremene upotrebe njezinih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup Zapada ruskim raketama Sojuz.

Privatni američki konkurent europskom Arianespaceu pojavio se kao ključni kandidat uz Japan i Indiju za popunjavanje privremene praznine koju je ostavila Rusija. "Rekao bih da postoje dvije i pol opcije o kojima razgovaramo. Jasno je da je jedna SpaceX. Druga mogućnost je Japan. Japan čeka inauguracijski let svoje rakete sljedeće generacije. Jedna od opcija bi mogla biti i Indija", rekao je glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher.

SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar, no političke posljedice ruske invazije na Ukrajinu već su bile od koristi za SpaceX-ove rakete Falcon 9. Američka kompanija pomela je druge kupce koji su prekinuli veze sa sve izoliranijim svemirskim sektorom Moskve. Europa je do sada ovisila o talijanskoj Vegi za male terete, ruskom Soyuzu za srednje te Ariane 5 za teške misije. Njezina sljedeća generacija Vega C debitirala je prošlog mjeseca, a predstavljanje nove raketa Ariane 6 odgođen je do sljedeće godine.

Aschbacher je rekao da će se točnije znati o Ariane 6 u listopadu. Tek tada bi ESA finalizirala rezervni plan koji bi u studenom bio predstavljen ministrima 22 zemlje članice agencije. Smatra da je sukob u Ukrajini pokazao da desetogodišnja strategija suradnje Europe s Rusijom u opskrbi plinom i drugim područjima, uključujući svemir, više ne funkcionira. "Ovo je bio poziv na buđenje, da smo bili previše ovisni o Rusiji. Moramo se nadati da će donositelji odluka to shvatiti koliko i ja, da moramo stvarno ojačati našu europsku sposobnost i neovisnost", kazao je.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.