PRIDRUŽITE SE

BDP

Rusku vladu brine manjak radne snage

Ruska vlada strahuje da bi manjak radne snage mogao smanjiti šanse za kontinuirani oporavak gospodarstva u idućim mjesecima, rekao je u utorak ministar gospodarstva Maxim Rešetnikov.

Piše: Hina
07.12.2022. 08:44

Sudeći po podacima, aktivnost u ruskom gospodarstvu trebala bi se ove godine smanjiti za 2,9 posto, procjenjuje ministarstvo.

Sankcije Zapada i posljedice invazije Moskve na Ukrajinu zadale su težak udarac gospodarskoj aktivnosti, prekinuvši opskrbne lance, potaknuvši egzodus zapadnih tvrtki i onemogućivši domaćima pristup zapadnim tržištima tehnologije i kapitala.

Gospodarstvo se ipak bolje nosi sa sankcijama no što je očekivala i sama vlada u Moskvi, prognoziravši u početku potencijalno dvoznamenkasti pad BDP-a. Nezaposlenost je trenutno tek nešto iznad rekordno niskih 3,9 posto.

Tijesna ponuda radne snage zabrinjava one koji donose odluke u Moskvi, rekao je Rešetnikov u utorak u intervjuu za državnu TV postaju Rossiya-24.

"Naravno da nas jako brine tržište rada jer (radnika) trenutno zapravo nema dovoljno, a to je ograničenje", rekao je ministar.

Nestašicu radne snage dodatno je pogoršala uredba predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji više od 300.000 rezervista, uglavnom radno sposobnih muškaraca, za borbu u Ukrajini.

Tome valja dodati bijeg stotina tisuća građana koji su bili protiv rata i željeli su izbjeći mobilizaciju.

"Pojačana napetost na tržištu rada, koja je velikim dijelom rezultat mobilizacije i emigracije, dovela je do pogoršanja kadrovskih problema u poduzećima", rekao je Evgeny Suvorov iz CentroCreditBanka.

Ekonomistice Alfa-banke Natalia Orlova i Irina Rostovtseva procjenjuju da je Rusiju od kraja veljače napustilo oko 1,5 posto radne snage.

Vjerujemo da će zbog migracijskog odljeva domaća potražnja ponovo pasti u 2023. godini, a to bi, zajedno s vjerojatnim padom ulaganja, moglo dovesti do pada BDP-a za 6,5 posto”, napisale su Orlova i Rostovtseva u nedavnoj procjeni.

Ministarstvo gospodarstva prognozira da će BDP u idućoj godini pasti za 0,8 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.