PRIDRUŽITE SE

cijene goriva

SAD razmatra najveće otpuštanje nafte u gotovo 50 godina

Razmatraju puštanje u promet do 180 milijuna barela nafte tijekom nekoliko mjeseci kako bi se snizile cijene goriva, što bi bio treći put da je SAD iskoristio svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, ali i najveće otpuštanje nafte u gotovo 50-godišnjoj povijesti SPR-a.

Piše: Hina/a.t.
31.03.2022. 08:09

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra puštanje u promet do 180 milijuna barela nafte iz Strateških naftnih rezervi (SRP) tijekom nekoliko mjeseci, uslijed nastojanja Bijele kuće da snizi cijene goriva.

To bi bio treći put da su Sjedinjene Države iskoristile svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, ali i najveće otpuštanje nafte u gotovo 50-godišnjoj povijesti SPR-a, piše Reuters pozivajući se na tri američka izvora.

Dosadašnja puštanja u promet nafte nisu uspjela sniziti cijene jer je svjetska potražnja gotovo dosegla razinu prije pandemije, dok je globalno došlo do pooštrenih uvjeta na strani ponude.

Predsjednik Biden u četvrtak će predstaviti planove svoje administracije, priopćila je Bijela kuća, koja nije komentirala plan puštanja nafte.

Strateške naftne rezerve (SRP) trenutno raspolažu s 568,3 milijuna barela nafte, što je najniža količina od svibnja 2002., piše Reuters pozivajući se na podatke američkog ministarstva energetike.

Nakon tih vijesti, jutros su na azijskim tržištima cijene nafte oštro pale. Cijena barela na londonskom tržištu pala je 3,9 posto, na 109 dolara, a na američkom 4,6 posto, na 102,85 dolara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.