PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

Samobor postavlja punjače električnih automobila na stupovima javne rasvjete 

EV Charging from Lamp Posts je pilot projekt u kojem uz REGEA-u sudjeluju hrvatski gradovi odlučni povećati dostupnost punionica za električna vozila, a time i ohrabriti zelene odabire svojih građana i poduzetnika.

16.11.2023. 10:23

Grad Samobor postavit će pet punjača za električne automobile na stupove javne rasvjetea, čime će prvi hrvatski grad koji je započeo sustavnu provedbu inicijative za elektrifikaciju individualnog prometa koristeći infrastrukturu javne rasvjete, izvijestili su iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

 Kako ističu iz te agencije, zahvaljujući europskom projektu EV Charging from Lamp Posts, koji financira EIT Urban Mobility, dva hrvatska grada postaviti će 15 punjača za električne automobile na stupove javne rasvjete, a Samobor je dobio prvih pet punjača. Riječ je o sporom punjenju, pri čemu se iskorištava već postojeća elektroenergetska infrastruktura, napominju.

Punjači na stupovima javne rasvjete nisu novost, prvi je u Hrvatskoj postavljen sredinom 2022. Takve inicijative dio su nastojanja usmjerenih prema dekarbonizaciji prometnog sektora, koja bi do 2050. u EU trebala biti u svojoj završnoj fazi.

Inače, EV Charging from Lamp Posts je pilot projekt u kojem uz REGEA-u sudjeluju hrvatski gradovi odlučni povećati dostupnost punionica za električna vozila, a time i ohrabriti zelene odabire svojih građana i poduzetnika. U testiranje tehnološkog rješenja tvrtke SimpleCharge iz Latvije uključena je i Škoda Auto, kao jedan od partnera u projektu, navode iz te razvojne agencije.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.