PRIDRUŽITE SE

rusko gospodarstvo

Sankcije bi mogle u Rusiji dovesti do neviđene inflacije

Inflacija u Rusiji na kraju ove godine mogla bi doseći 20 posto, a rusko će gospodarstvo pasti za više od 10 posto, rekao je čelnik ruske komore računovođa Aleksej Kudrin.

Piše: Hina/t.a.
13.04.2022. 12:49

Inflacija u Rusiji na kraju ove godine mogla bi doseći 20 posto, rekao je čelnik ruske komore računovođa Aleksej Kudrin podnoseći u srijedu izvješće o radu u 2021. godini u Vijeću Federacije, prenose Ria Novosti. Kudrin je također u utorak izjavio da će rusko gospodarstvo zbog sankcija ove godine pasti za više od 10 posto.

Predsjedatelj parlamentarne komore za kontrolu proračuna Kudrin u utorak je na sjednici odbora dodao da će pad BDP-a utjecati na državni proračun i ministarstvo financija morat će predložiti rebalans.

Obistini li se Kudrinova prognoza, bit će to najveći pad gospodarstva od 1994. kada je aktivnost potonula 12,7 posto, piše list Vedomosti, dodavši i da bi inflacija u ovoj godini trebala dosegnuti 20 posto.

Ruska središnja banka predviđa pad aktivnosti u ovoj godini od osam posto, a Svjetska banka procjenjuje ga na 11,2 posto, što je otprilike u skladu s prognozom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

U srijedu je Kudrin rekao da će inflacija u Rusiji najvjerojatnije biti između 17 i 20 posto

Očekuje se da će ruska središnja banka (Banka Rusije) i Ministarstvo gospodarskog razvoja predstaviti nove prognoze u travnju. Prema anketi analitičara koju je početkom ožujka provela Banka Rusije, godišnja inflacija u prosincu ove godine iznosit će 20 posto, sljedeće godine osam, a 2024. usporit će na 4,8 posto.

Prema ruskoj državnoj statističkoj agenciji Rosstatu, inflacija u Rusiji u ožujku je na mjesečnoj razini ubrzala na 7,61 posto, s 1,17 posto u veljači, a na godišnjem nivou na 16,69 posto, ​​s 9,15 posto mjesec dana ranije.

Mjesečna stopa inflacije u ožujku od 7,61 posto bila je najviša od siječnja 1999. godine - tada je iznosila 8,38 posto.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.