PRIDRUŽITE SE

MONETARNA POLITIKA

Šefica ECB-a: SAD i eurozona neće ići ukorak u monetarnoj politici

Američka središnja banka i Europska središnja banka (ECB) vodit će u idućem razdoblju različitu monetarnu politiku zato što rat u Ukrajini različito utječe na naša gospodarstva, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

21.03.2022. 13:01

Američki Fed podigao je prošlog tjedna ključne kamatne stope i najavio da će ih ponovo podići, u više navrata, dok je ECB tjedan ranije poručio da neće žuriti s podizanjem kamatnih stopa s rekordno niske razine, iako planira ubrzati gašenje pandemijskih potpora. 

"I prije rata u Ukrajini naša su dva gospodarstva bila u različitim fazama (gospodarskog) ciklusa", rekla je Lagarde na financijskoj konferenciji.

"Iz geografskih razloga, Europa je puno izloženija (ratu) nego SAD", dodala je čelnica ECB-a.

Snažno rastu i cijene hrane, a visoka inflacija, koja je u eurozoni porasla je u veljači na 5,9 posto, teško će pogoditi kupovnu moć kućanstava. ECB je zato snizio prognozu rasta gospodarstva eurozone, a neki dužnosnici smatraju da se već sada može reći da će rast biti još i slabiji.

Američko gospodarstvo manje se oslanja na uvoz sirovina nego europsko, a i američka razmjena sa svijetom bit će manje pogođena, pa će Fed i ECB morati voditi različitinu monetarnu politiku, poručila je Lagarde.

Europa će zbog rata morati ubrzati 'ozelenjavanje' gospodarstva kako bi se manje oslanjala na uvoz prirodnog plina iz svog najvećeg dobavljača Rusije. To će, kratkoročno i srednjoročno, poticati inflaciju, objašnjava, dok će u dugoročnoj perspektivi zapravo prevagnuti "snage" koje spuštaju cijene, prognozira Lagarde.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.