PRIDRUŽITE SE

Odbor za gospodarstvo

Sigurna opskrba energentima

„Jednoglasno je zaključeno da je potpuna sigurnost vezana za stanje zaliha energenata u Hrvatskoj i da nema nikakvih ozbiljnih poremećaja koji bi na bilo koji način doveli u ugrozu naše gospodarstvo ili stanovništvo”, izvijestio je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ) nakon sjednice.

18.03.2022. 08:25

Saborski Odbor za gospodarstvo zaključio je u četvrtak na sjednici da Hrvatska ima dostatne zalihe energenata i da nema nikakvih poremećaja u opskrbi koji bi ugrozili gospodarstvo ili stanovništvo.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstava Ivo Milatić izjavio je da je sigurnost opskrbe u Hrvatskoj neupitna što se tiče derivata i plina.

„Godinama smo strateški nabavljali obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i imamo zaliha za 110 dana ukupne potrošnje, a kada se zbroje komercijalne zalihe imamo zalihe za nekoliko mjeseci” kazao je Milatić. Dodao je da dobavni pravci nisu prekinuti te da se kao strateška pokazala odluka Vlade o izgradnji LNG terminalu.

Tematsku sjednicu inicirala je zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) kako bi dobila odgovore o stanju zaliha, te mogućnostima povećanja domaće proizvodnje energenata.

Podaci pokazuju da komercijalnih zaliha motornog plina imamo za 35 dana, dizelskog za 14 dana, plinskog ulja za grijanje 49 dana a loživog ulja za 206 dana. Obveznih zaliha ima za otprilike 35 dana, rekla je. „Podaci nisu zabrinjavajući i zalihe su dobre i mogu se obnavljati”, zaključila je Mrak Taritaš.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.