PRIDRUŽITE SE

jeste li znali?

Siječemo 10 nogometnih igrališta prašume u minuti!

Nedavna istraživanja sugeriraju da bi amazonska prašuma mogla biti bliža, nego što se prije mislilo, "prijelomnoj točki" koja bi je dovela do nepovratnog prijelaza u savanu i do potencijalnog oslobađanja golemih količina CO2 u atmosferu.

Piše: Hina/m.a.m.
30.04.2022. 10:48

Ogromni dijelovi tropskih prašuma prošle su godine spaljeni ili iskrčeni radi stočarstva i poljoprivrede, u čemu je predvodio Brazil, objavili su znanstvenici ovog tjedna, upozoravajući da klimatske promjene same po sebi otežavaju nadoknadu tih gubitaka.

Oko 11,1 milijuna hektara  šuma izgubljeno je u tropima 2021., od čega je 3,75 milijuna hektara u starim primarnim šumama, prema godišnjem istraživanju Global Forest Watcha, World Resources Institutea (WRI) i Sveučilišta Maryland.

"To je 10 nogometnih igrališta u minuti. I to traje godinu dana", rekao je Rod Taylor, koji vodi program za šume WRI-a.

Znanstvenici su izračunali da je gubitak primarnih tropskih  šuma 2021. rezultirao oslobađanjem 2,5 gigatona ugljikova dioksida u atmosferu, što je ekvivalent godišnjim emisijama fosilnih goriva Indije.

Smanjuje se, ali nedovoljno

Više od 40 posto gubitaka ukupnih primarnih tropskih šuma u 2021. dogodilo se u Brazilu, gdje je posječeno ili spaljeno oko 1,5 milijuna hektara prašume.

Slijedila je Demokratska Republika Kongo, u kojoj je nestalo gotovo 500.000 hektara, dok je uništavanje šuma u Boliviji s gotovo 300.000 hektara doseglo najvišu razinu otkako su 2001. godine započeli voditi evidenciju.

Iako je zadnje izvješće pokazalo sveukupno blago smanjenje stope gubitka primarnih tropskih šuma 2021., odnosno 11 posto manje nego godinu dana ranije, znanstvenici ističu da su stope i dalje neodrživo visoke.

Prijelomna točka

Nedavna istraživanja sugeriraju da bi amazonska prašuma mogla biti bliža, nego što se prije mislilo, "prijelomnoj točki" koja bi je dovela do nepovratnog prijelaza u savanu i do potencijalnog oslobađanja golemih količina CO2 u atmosferu.

Dobar primjer

Nasuprot tome, u Indoneziji vladina politika i akcije privatnog sektora pomogle su u smanjenju gubitka primarnih šuma za 25 posto prošle godine od 2020. što je peta godina zaredom da se usporava uništavanje, iako je ono i dalje na vrlo visokoj razini.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.