PRIDRUŽITE SE

Njemačka industrija

Skuplja energija dodatni trošak njemačkom gospodarstvu od 60 mlrd eura

Troškovi njemačkog gospodarstva porast će ove godine zbog poskupljenja energije za 60 milijardi eura, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

Piše: Hina
23.09.2022. 15:18

Iduće godine iznos bi mogao porasti na skoro 100 milijardi eura, uglavnom zbog nabave prirodnog plina izvan Rusije, što odgovara dva posto BDP-a, rekao je ministar u četvrtak na kongresu o klimi u organizaciji Udruge njemačkih industrijalaca (BDI).

"Taj novac nedostaje posvuda, u raznim sektorima, u jezgri, u njemačkom gospodarstvu. Takva je makroekonomska situacija", naglasio je Habeck, pripisujući krizu gubitku energije koja se ranije uzimala zdravo za gotovo.

Osim ruskog plina, to uključuje i struju iz francuskih nuklearnih elektrana, od kojih su mnoge zatvorene zbog hitnih radova na održavanju. Izvan pogona je oko dvije trećine francuskih nuklearnih energetskih kapaciteta, podsjetio je ministar, rekavši da radi samo 28 od 56 reaktora.

Do Božića će se iz francuskih nuklearnih reaktora moći dobiti 50 gigavata energije, prema obavijestima francuskih vlasti, dodao je Habeck, upozorivši ipak da je nedavni francuski test pokazao da će se moći računati na samo 45 gigavata.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.