PRIDRUŽITE SE

Objavljeno izvješće

Snažan rast dobiti Končar D&ST-a  

Sudeći po stanju ugovorenih poslova na kraju 2023., tu kompaniju koja proizvodi distributivne, specijalne i srednje eneretske transformatore za domaće i strano tržište čeka još jedna dobra godina.

23.02.2024. 09:07

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) ostvarili su lani konsolidiranu neto dobit od gotovo 58 milijuna eura, što je za čak 150 posto više nego u 2022. godini, uz rast poslovnih prihoda za 35 posto, na 351,4 milijuna eura.

Sudeći po stanju ugovorenih poslova na kraju 2023., tu kompaniju koja proizvodi distributivne, specijalne i srednje eneretske transformatore za domaće i strano tržište čeka još jedna dobra godina. Naime, prema podacima iz godišnjeg financijskog izvješća, na zadnji dan 2023. bilo je ugovoreno 623 milijuna eura vrijednih poslova ili 116 posto više nego godinu ranije.

Na kraju prošle godine ta je grupa imala 1.142 zaposlenika, dok ih je, usporedbe radi, godinu ranije bilo 815. Od toga je 766 bilo zaposleno u Končaru D&ST d.d., 288 u Ferokotlu, a 88 u poljskoj kompaniji PET. Podsjetimo, u prosincu je Končar D&ST povećao svoj vlasnički udjel u Ferokotlu iz Donjeg Kraljevca za 35 posto, pa sad ukupno drži 51 posto vlasništva, čime je osigurao pouzdanu dobavu transformatorskih kotlova.

Uprava ocjenjuje da je opće stanje grupe stabilno te ističu da kontinuirano provode aktivnosti na boljoj organizaciji, racionalizaciji poslovanja, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova, ugovaranju novih poslova te općenito na podizanju konkurentske prednosti grupe. 

Cijene redovne i povlaštene dionice te kompanije jučer na Zagrebačkoj burzi bile su među najvećim dobitnicama, sa skokom od otprilike 7 posto, tako da obje stoje 1.120 eura.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.