PRIDRUŽITE SE

radikalan korak

Španjolska bi mogla gasiti proizvodnju u velikim industrijskim proizvođačima

Kompanije bi od vlade dobile financijsku naknadu, dodala je ministrica za španjolsku novinsku agenciju Europa Press

Piše: Hina
19.09.2022. 20:04

Španjolska vlada mogla bi zbog energetske krize u Europi razmotriti i opciju zatvaranja proizvodnje u velikim industrijskim proizvođačima u razdoblju najveće zimske potrošnje, rekla je u ponedjeljak ministrica industrije Reyes Maroto.

Kompanije bi od vlade dobile financijsku naknadu, dodala je ministrica za španjolsku novinsku agenciju Europa Press, no za sada nema potrebe za zatvaranjem, naglasila je Maroto. Njemački proizvođači kemikalija i lijekova već smanjuju proizvodnju zbog visokih cijena energije i mnogi će možda biti prisiljeni staviti ključ u bravu, upozorila je prošli tjedan udruga VCI.

"Kemijsko-farmacetska industrija vrlo je jasno u drugom tromjesečju osjetila posljedice rata u Ukrajini: astronomske cijene energije, snažno uvećane troškove sirovina i kontinuirane probleme u opskrbi", upozorili su. Proizvodnja će ove godine biti manja za 5,5 posto, a samo u kemijskom sektoru vjerojatno za čak 8,5 posto, pokazuju njihovi izračuni.

"Smanjenje proizvodnje prvi je korak. Budu li se određeni procesi morali u potpunosti ugasiti, možda se više nikada neće pokrenuti", rekao je predsjednik VCI-ja Christian Kullmann. Prema VCI-ju, kemijski i farmaceutski sektor najveći su potrošači plina u Njemačkoj, s udjelom u potrošnji od 15 posto. Plin koriste kao pogonsko gorivo i kao sirovinu za daljnju preradu, primjerice u proizvodnji plastike, llijekova i umjetnih gnojiva.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.