PRIDRUŽITE SE

Mrkva i batina

Spremaju se crne liste za poslodavce koj ne prijavljuju strane radnike

Oni poslodavci koji ne budu pravodobno prijavili radnike i uhvati ih inspekcija idu na crnu listu, dok one koji se drže zakona i pravilnika očekuju određeni benefiti.

24.01.2024. 10:25

Čini se da će izmijenjeni prijedlog Zakona o strancima ubrzo ugledati svjetlo dana i olakšati muke stranim radnicima koju su pronašli obećanu zemlju u Hrvatskoj - crne liste i 6-godišnje kazne za poslodavce koji ne prijavljuju takve zaposlenike trebale bi spriječiti rad na crno, dok će im "tailor made" tečajevi hrvatskog jezika olakšati učenje pojmova i riječi vezanih uz struku kojom se bave.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potvrdili su Jutarnjem listu kako je u pripremi propis koji će objediniti dva popisa - popis poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad i onih kod kojih nisu primijećena kršenja prava radnika nakon provedenog inspekcijskog nadzora.

Oni poslodavci koji ne budu pravodobno prijavili radnike i uhvati ih inspekcija idu na crnu listu, dok one koji se drže zakona i pravilnika očekuju određeni benefiti. Jednom kad se poslodavac nađe na crnom popisu, na njemu ostaje šest godina od dana kad je zapisnikom utvrđen neprijavljeni rad. Popis će uspostaviti i voditi Ministarstvo rada, a očekuje se da će izmjene zakona biti donesene u prvom kvartalu ove godine.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.