PRIDRUŽITE SE

oporba se nada, ali...

Srbija danas bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu, ovakva su predviđanja

Istraživanja predviđaju da bi SNS i koalicijski partneri u konačnom zbroju glasova mogli dobiti 63 posto, što bi im osiguralo uvjerljivu većinu u parlamentu.

Piše: Hina
03.04.2022. 09:34

U Srbiji su jutros počeli predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo deseljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučivat će o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu.

Predizborne ankete, unatoč optimizmu razjedinjene oporbe koja priželjkuje drugi krug, ukazuju na mogućnost da Vučić pobjedu izbori već u prvom, s oko 60 posto glasova, a prognoze su da će i vladajuća koalicija, prevođena Srpskom naprednom strankom, osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini Srbije.

Istraživanja predviđaju da bi SNS i koalicijski partneri u konačnom zbroju glasova mogli dobiti 63 posto, što bi im osiguralo uvjerljivu većinu u parlamentu.

Istodobno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1,6 milijuna Beograđana, a oporba se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestolnici.

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.

Predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore danas u Srbiji pratiti više od 4000 promatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Europskog parlamenta, OESS-ova Ureda za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR), kao i promatrači Europske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.