PRIDRUŽITE SE

ulaganje u grad

Sredstva iz EBRD-ovog kredita za Zagrebački holding

Grad Zagreb će sredstva iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj koristiti za potporu likvidnosti Zagrebačkog holdinga.

Piše: Hina/a.t.
05.05.2022. 10:59

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom od 50 milijuna eura podupire likvidnost Zagrebačkog holdinga, priopćio je EBRD u četvrtak.

Grad će, kako se navodi, sredstva iz EBRD-ovog kredita koristiti za potporu likvidnosti Zagrebačkog holdinga, društva odgovornog za usluge vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, gospodarenje otpadom, održavanje javnih površina i javnih cesta u Gradu, te Zagrebačkog električnog tramvaja.

Osigurana sredstva, navodi se, podrška su Gradu Zagrebu i gradskim trgovačkim društvima u premošćivanju neravnoteža uzrokovanih covid krizom i potresima koji su pogodili područje glavnog grada tijekom 2020. godine i prouzročili ukupnu materijalnu štetu veću od 11 milijardi eura.

"EBRD ima veliko iskustvo u financiranju komunalnih poduzeća, bilo kroz direktno financiranje projekata ili kroz pružanje potpore za poboljšanja financijskog i organizacijskog upravljanja komunalnih poduzeća, te se nadamo nastavku suradnje s Gradom”, izjavila je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da Grad pozdravlja "ovu prijeko potrebnu financijsku potporu" i nada se da će razviti sveobuhvatan program suradnje s EBRD-om. "Ne samo da želimo razviti zeleniji, čišći Zagreb, nego također želimo reformirati komunalne tvrtke i računamo na potporu EBRD-a u tome”, istaknuo je Tomašević.

EBRD je i ranije ulagao u Grad Zagreb, pa je tako 2016. godine uložio 5,9 milijuna eura u domaćoj valuti u obveznice Zagrebačkog Holdinga za koje je u cijelosti jamčio Grad Zagreb. EBRD je značajan strani ulagač u Hrvatskoj te je do danas uloženo 4,2 milijarde eura, navedeno je u priopćenju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.