PRIDRUŽITE SE

povoljna statistika

Stabilan tempo zapošljavanja u SAD-u u lipnju

Stopa nezaposlenosti u lipnju se zadržala na 3,6 posto, četvrti mjesec zaredom, uz uglavnom nepromijenjenih 5,9 milijuna nezaposlenih, te nedaleko razina iz pretpandemijske veljače, od 3,5 posto i 5,7 milijuna.

Piše: Hina/m.a.m.
09.07.2022. 12:56

Poslodavci u SAD-u u lipnju su povećali broj zaposlenih u skladu s prosjekom u protekla tri mjeseca, a stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena četvrti mjesec zaredom, objavilo je u petak ministarstvo rada. 

Broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u lipnju je neto uvećan za 372 tisuće, nakon revidirane 384 tisuće u svibnju i 368 tisuća u travnju, pokazuje izvješće ministarstva.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je broj zaposlenih u svibnju i travnju bio za 74 tisuće manji no što je ministarstvo izvijestilo u dosadašnjim procjenama.

U ožujku, travnju i svibnju američki su poslodavci u prosjeku mjesečno neto otvorili 383 tisuće radnih mjesta, pokazuje izvješće ministarstva.

U lipnju su najviše zapošljavale tvrtke u sektorima ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, stručnih i poslovnih usluga i u zdravstvu.

  • Bez bitnih promjena - Broj zaposlenih nije se pak bitnije mijenjao u odnosu na prethodni mjesec u ostalim važnim gospodarskim sektorima, uključujući građevinski i sektor maloprodaje, financijskih aktivnosti i ostalih uslužnih djelatnosti. Veće promjene nisu zabilježene ni u državnom sektoru. Stopa nezaposlenosti u lipnju se zadržala na 3,6 posto, četvrti mjesec zaredom, uz uglavnom nepromijenjenih 5,9 milijuna nezaposlenih, te nedaleko razina iz pretpandemijske veljače, od 3,5 posto i 5,7 milijuna.
  • Ipak... - Ukupan broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu ipak je još uvijek manji za 524 tisuće, odnosno 0,3 posto u odnosu na pretpandemijsku veljaču, ističe ministarstvo. Privatni sektor uspio je nadoknaditi pandemijske gubitke, sa 140 tisuća više zaposlenih nego u veljači 2020.godine. No, u državnom sektoru zaposlenih je još uvijek za 664 tisuće manje, pokazuju podaci ministarstva rada.
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.