PRIDRUŽITE SE

očekivanja i iznenađenja

TOP 10 kontinentalnih županija prema milijardama na štednji

Iznos depozita kućanstava Kontinentalne Hrvatske iznosi 119,9 milijarda kuna, od čega na Grad Zagreb otpada 57,9 milijarda kuna, a na Zagrebačku županiju 13,6 milijarda kuna, odnosno gotovo 60 posto. Slijedi županija na istoku Hrvatske čije gospodarstvo tradicionalno obilježava poljoprivreda i prehrambena industrija...

Piše: Alen Matušin
07.05.2022. 09:28

Prema posljednjim podacima HGK, a to su oni za 2019. godinu, depoziti kućanstava (štedni, tekući i žiroračuni) u kreditnim institucijama krajem 2019. godine iznosili su nešto više od 207 milijarda kuna.

Izuzmu li se depoziti kućanstava Grada Zagreba i Zagrebačke županije, građani sedam županija Jadranske Hrvatske na svojim štednim, tekućim i žiroračunima drže gotovo dvostruko veću svotu novca od građana 12 županija Kontinentalne Hrvatske: 86,8 milijarda kuna u odnosu na 47,8 milijarde.

Zajedno s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, iznos depozita kućanstava Kontinentalne Hrvatske iznosi 119,9 milijarda kuna, od čega na Grad Zagreb otpada 57,9, a na Zagrebačku županiju 13,6 milijarda, odnosno gotovo 60 posto.

Prosječan iznos depozita nekog kućanstva Kontinentalne Hrvatske iznosi 45,5 tisuća, a Jadranske Hrvatske 63,3 tisuće kuna.

Izuzme li se Grad Zagreb i Zagrebačka županija, na hrvatskom kontinentu najviše su uštedjeli građani Osječko-baranjske županije: 8,6 milijarda kuna. Prema ukupnom iznosu depozita kućanstava slijede: Varaždinska županija, Međimurska i Karlovačka.

Tradicionalna poljoprivredna proizvodnja i prehrambena te preradbena industrija među najvažnijim su gospodarskim granama Osječko-baranjske županije, a ovo je konačan poredak kontinentalnih županija RH prema ukupnom iznosu štednje kućanstava:

  1. 57,9 mlrd. - Grad Zagreb
  2. 13,6 mlrd. - Zagrebačka županija
  3. 8,6 mlrd. - Osječko-baranjska
  4. 5,4 mlrd. - Varaždinska
  5. 4,7 mlrd. - Karlovačka
  6. 4,5 mlrd. - Međimurska
  7. 3,8 mlrd. - Brodsko-Posavska
  8. 3,7 mlrd. - Krapinsko-zagorska
  9. 3,5 mlrd. - Sisačko-moslavačka
  10. 3,4 mlrd. - Bjelovarsko-bilogorska
  11. 3,4 mlrd. - Vukovarsko-srijemska
  12. 3,1 mlrd. - Koprivničko-križevačka
  13. 2,0 mlrd. -Požeško–slavonska
  14. 1,7 mlrd. - Virovitičko-podravska
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.