PRIDRUŽITE SE

Sa Kongresa ugostitelja

Stopa PDV-a od 13 posto i ostali zahtjevi Ceha ugostitelja Vladi

Između ostalog, Ceh radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu traži ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo, te priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu. 

29.11.2023. 08:57

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) Franz Letica uputio je Vladi zahtjeve svojih članova s Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, ponajprije zatraživši da se u turističkom sektoru stopa PDV-a izjednači na 13 posto.

Tradicionalno stručno događanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, okupio je u protekla dva dana u Tuheljskim toplicama više od 300 ugostitelja i turističkih djelatnika, stručnjaka i predstavnika tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave u raspravama o prilikama i prijetnjama te aktualnostima u ugostiteljstvu i turizmu. Tom prilikom ugostitelji su napavili i listu zahtjeva kako bi im se olakšalo poslovanje, evo koji su:

  • Izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13% u cijelom sektoru
  • Nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava 'Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma'. s naglaskom na male i mikro poduzetnike.
  • Nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama. Neophodno je pritom propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan. 
  • Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu traže ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo, te priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu. 
  • Prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.
  • Modernizacija osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica te izmjenu važećeg Pravilnika, tako da se imenuju odgovorne osobe unutar subjekta te obavezno educiraju svi zaposlenici od strane odgovorne osobe.
Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.