PRIDRUŽITE SE

wall street

Sutra će se znati je li SAD u recesiji, trenutno vlada oprez

Očekuje se blagi rast na kvartalnoj razini, no nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je gospodarstvo palo na kvartalnoj razini drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji.

Piše: Hina
26.07.2022. 09:09

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči novog povećanja kamata Feda i poslovnih izvješća niza tehnoloških divova, pa su burzovni indeksi zabilježili tek blage pomake.

Blage oscilacije indeksa posljedica su opreza ulagača uoči dvodnevne sjednice čelnika američke središnje banke koji će u srijedu, kako se očekuje, ponovno povećati ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka na svakoj sjednici povećao kamate, a to dovodi do usporavanja rasta američkog gospodarstva. Ulagači se plaše da bi ono čak moglo uroniti u recesiju.

Stoga će ovoga tjedna u fokusu biti i podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju. Očekuje se blagi rast na kvartalnoj razini, no nikoga ne bi iznenadilo da se pokaže da je gospodarstvo palo na kvartalnoj razini drugo tromjesečje zaredom, što bi značilo da je najveće svjetsko gospodarstvo u recesiji. Uz to, ovoga se tjedna očekuje val poslovnih izvješća. Kvartalne rezultate objavit će oko 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, među kojima, tehnološki divovi, kao što su Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon.com...

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.