PRIDRUŽITE SE

AI u gospodarstvu

Svega 5 posto hrvatskih tvrtki redovito educira zaposlenike o umjetnoj inteligenciji

Istraživanje u kojem su sudjelovale 342 tvrtke, pokazalo je da čak 92 posto poduzeća umjetnu inteligenciju smatra važnom komponentnom. No, gotovo dvije trećine ispitanika nema razvijenu strategiju primjene umjetne inteligencije u svome poslovanju. 

06.12.2023. 09:40

 Umjetna inteligencija (AI) mogla bi znatno potaknuti gospodarstvo, no u Hrvatskoj tek pet posto tvrtki educira svoje zaposlenike o tome, a njih 20 posto ponekad, pokazalo je prvo istraživanje o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu, koje su proveli Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Best Advisory.

Istraživanje u kojem su sudjelovale 342 tvrtke, pokazalo je da čak 92 posto poduzeća umjetnu inteligenciju smatra važnom komponentnom. No, gotovo dvije trećine ispitanika nema razvijenu strategiju primjene umjetne inteligencije u svome poslovanju. Taj je jaz još značajniji kada se uzme u obzir da 82 posto ispitanika očekuje financijske koristi od ulaganja u AI.

Čak 75 posto ispitanika ispravno identificira nedostatak znanja i vještina upravo kao glavni izazov u primjeni AI-a. Samo pet posto poduzeća u Hrvatskoj redovito održava edukacije o umjetnoj inteligenciji, njih 20 posto ponekad, dok je istodobno prosječna ocjena za razinu stručnosti i znanja zaposlenika o AI tehnologijama 2,41, na skali od 1 do 5, navode iz HGK.

- Ključ uspjeha leži u sposobnosti poduzeća da integriraju ove tehnologije na način koji je usklađen s njihovim specifičnim potrebama i strateškim ciljevima, na etičan i odgovarajući način - ističe potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, koji je najavio da Komora sljedeće godine pokreće i AI akademiju HGK s ciljem educiranja tvrtki i njihovih zaposlenika, a prvo izdanje planirano je za ožujak.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.