PRIDRUŽITE SE

BURZE

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale na kraju tjedna

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, kada je Europska središnja banka povećala kamatne tope u skladu s očekivanjima.

Piše: Hina
03.02.2023. 15:47

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer porastao 1,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,03 posto, na 7.817 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,77 posto, na 15.390 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 7.126 bodova.

Nakon jučerašnjeg snažnog rasta, indeksi su jutros izgubili dio tih dobitaka, dok ulagači procjenjuju moguće daljnje scenarije na tržištu.

Jučer je, naime, Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, što se i očekivalo, i za iduću sjednicu u ožujku najavila daljnje povećanje za 0,50 postotnih bodova, što se nije očekivalo.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u siječnju broj zaposlenih povećan za 185 tisuća, što bi bio najmanji rast od siječnja 2021. godine.

Ulagači se nadaju i drugim naznakama 'hlađenja' tržišta rada, posebice po pitanju cijene rada, jer bi to potvrdilo tezu da bi američka središnja banka uskoro mogla završiti ciklus povećanja kamata.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,6 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, a porasle su, između 0,4 i 0,6 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,7 i 1,4 posto.

Na kineskim su burzama cijene dionica pale jer je, prema posljednjim podacima, zastao priljev stranog kapitala, koji je od početka godine podržavao tržišta.

Kineske su burze proteklih tjedana snažno rasle jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta gospodarstva, s obzirom na ukidanje restriktivnih covid mjera, no trenutno su na putu prvog tjednog gubitka u ovoj godini.

Na ostalim burzama u regiji trguje se oprezno jer su, nakon jučerašnjeg rasta cijena dionica, na Wall Streetu terminski indeksi u minusu.

Naime, Apple, Alphabet i Amazon.com objavili su sinoć slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate, pa su jutros cijene tih dionica izgubile dobar dio jučerašnjih dobitaka.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.