PRIDRUŽITE SE

Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale, u fokusu inflacija u Njemačkoj

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica znatno pale jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u Njemačkoj i jer su ih razočarali poslovni rezultati kompanije H&M.

Piše: Hina
29.09.2022. 09:47

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,1 posto, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1,57 posto, na 6.895 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,21 posto, na 12.035 bodova, a pariški CAC 1,56 posto, na 5.675 bodova.

Najviše su jutros pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku 4,1 posto, pri čemu je najviše potonula cijena švedske grupe H&M, gotovo 7 posto.

Ta je kompanija jutros izvijestila o značajnom padu dobiti u proteklom tromjesečju zbog troškova inflacije, usporavanja potrošnje građana, ali i jednokratnog troška zbog povlačenja iz Rusije.

U fokusu ulagača bit će danas izvješće o inflaciji u Njemačkoj. Procjenjuje se da je u rujnu inflacija dosegnula 10 posto, dok je u kolovozu iznosila 8,8 posto.

Ulagače će pratiti i daljnji razvoj situacije u Britaniji, nakon što je jučer britanska središnja banka (BoE) poručila da će do sredine listopada otkupljivati državne dugove kako bi stabilizirala financijska tržišta i zaustavila pad funte, poljuljane najavom velikog zaduživanja države radi poticanja gospodarstva.

„Kada bi se poremećaji na tržištu nastavili ili čak pogoršali, to bi značilo veliki rizik za financijsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva i dovelo bi do nepotrebnog pooštravanja uvjeta financiranja i smanjenja kreditnog toka realnom gospodarstvu”, priopćila je BoE.

Cilj je otkupa obveznica normalizacija stanja na tržištu, poručili su. Prinosi na 30-godišnje britanske državne obveznice premašili su u srijedu ujutro pet posto po prvi puta od 2002., budući da su ulagači pokrenuli val prodaja nakon najave vlade o opsežnom zaduživanju. No, nakon najave središnje banke, prinosi su pali.

Ponešto se oporavila i britanska funta. Jutros se njezin tečaj kreće oko 1,0800 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0635 dolara.

Azijske burze blago porasle, trgovanje oprezno

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1,4 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni skok cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,88 posto, dok je S&P 500 porastao 1,97, a Nasdaq indeks 2,05 posto.

Nakon što je u utorak zaronio na najnižu razinu u gotovo dvije godine, S&P 500 jučer je porastao prvi put u posljednjih sedam trgovinskih dana.

To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, kao i padu prinosa na obveznice drugi dan zaredom.

„Prinosi na dvogodišnje državne obveznice neprestano su rasli proteklih tjedana, a sada su pali dva dana zaredom, što je tržištu dionica omogućilo predah”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

Tako je jučer prekinut višednevni pad tržišta, koje je pod pritiskom strahovanja da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.