PRIDRUŽITE SE

SVJETSKA TRŽIŠTA

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u i jer čelnici američka središnje banke neprestano poručuju da slijedi daljnje povećanje kamata.

Piše: Hina
07.10.2022. 08:19

Dow Jones oslabio je 1,15 posto, na 29.926 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,02 posto, na 3.744 boda, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 11.073 boda.

Nakon snažnog skoka početkom tjedna, ti su indeksi pali drugi dan zaredom jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih porastao za 250.000.

Veći rast zapošljavanja mogao bi loše utjecati na dionice jer bi to značilo da je tržište rada i dalje snažno i da bi Fed mogao nastaviti agresivno povećavati kamatne stope.

Slabiji rast zapošljavanja značio bi, pak, suprotno - da tržište rada slabi. A to bi moglo oslabiti inflacijske pritiske, što bi, pak, moglo navesti Fed da uspori tempo podizanja cijene novca.

Početkom tjedna cijene su dionica snažno porasle upravo zbog toga što je na tržištu prevladalo mišljenje da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata.

No, čelnici središnje banke iz dana u dan ponavljaju da ne odustaju od svojih prioriteta.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao je jučer da do kraja godine očekuje daljnje povećanje kamata za 1,25 postotnih bodova jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata moglo izazvati recesiju.

„Postoji mogućnost da će s daljnjim povećanjem kamata Fed gurnuti gospodarstvo u recesiju”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Zbog povećanja kamata Feda i usporavanja rasta gospodarstva, S&P 500 indeks pao je oko 22 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, koju je dosegnuo 3. siječnja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 6.997 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,37 posto, na 12.470 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 5.936 bodova.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.