PRIDRUŽITE SE

tjedan za nama

Svjetske burze oštro pale, na vratima smo recesije

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka...

Piše: Hina/m.a.m.
18.09.2022. 09:38

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog visoke inflacije, povećanja kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Oštar pad tih indeksa ponajviše je posljedica podatka da je inflacija u SAD-u u kolovozu iznosila 8,3 posto, što je, doduše, nešto manje nego mjesec dana prije, no više nego što su analitičari očekivali. Taj je podatak izazvao nesigurnost ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na sjednici idućega tjedna ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova. No, pojavile su se i špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Na vratima recesije

Osim o inflaciji, prošloga je tjedna objavljen i niz drugih podataka koji su pokazali da je situacija na američkom tržištu rada dobra, a potrošnja snažna.

To, pak, znači da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama, što bi primoralo Fed na dodatno zaoštravanje monetarne politike, a ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju.

„S predstojećim povećanjem u rujnu, Fed je u ovih šest mjeseci podignuo kamate za puna tri postotna boda. Još nismo osjetili cijeli utjecaj svega toga, no osjetit ćemo. Na vratima smo recesije”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Tehnički, već u recesiji

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka. „Suočeni smo s opasnom mješavinom visoke inflacije, visokih kamatnih stopa i usporenog rasta gospodarstva, što nije dobro za tržište dionica ili obveznica”, kaže David Carter, direktor u banci JPMorgan.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.