PRIDRUŽITE SE

implikacije

Svjetske burze porasle, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata

Razloge za zabrinutost ulagače predstavlja, pak, daljnji rast broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Piše: Hina
27.11.2022. 09:48

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro središnje banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijskih pritisci pomalo popuštaju.

To je učvrstilo tezu da će Fed u prosincu povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.  Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine. O kretanju inflacije ovisit će i potezi ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu. Tako je, primjerice, južnokorejska središnja banka prošloga tjedna povećala kamate za 0,25 postotnih bodova, manje nego prijašnjih mjeseci, dok su monetarne vlasti Novog Zelanda povećale cijenu novca za rekordnih 0,75 postotnih bodova. Razloge za zabrinutost ulagače predstavlja, pak, daljnji rast broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, šesti tjedan zaredom.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.