PRIDRUŽITE SE

što se sprema?

Svjetske burze prošloga tjedna pale, inflacija ne popušta

„Gospodarski pokazatelji trenutno nisu konzistentni. Ima ih pozitivnih i negativnih, što pokazuje da smo u razdoblju tranzicije”, kažu analitičari.

Piše: Hina
17.07.2022. 08:40

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer inflacija u svijetu ne popušta, pa središnje banke podižu kamatne stope, što dovodi do usporavanja rasta gospodarstava.

Indeksi su tijekom tjedna bili u znatno dubljem minusu jer je ulagače uznemirio podatak da je inflacija u SAD-u u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina. Zbog toga se očekuje da će američka središnja banka i u srpnju, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova. Neki čak špekuliraju da će Fed podići kamate za cijeli postotni bod.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju. „Bit će recesija, ali blaga. Ključna je komponenta i dalje snažno tržište rada. S obzirom na visoku zaposlenost, recesija nije tako bliska prijetnja”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Gospodarski su pokazatelji u SAD-u i dalje miješani. Neki su bolji, a neki slabiji od očekivanja. „Gospodarski pokazatelji trenutno nisu konzistentni. Ima ih pozitivnih i negativnih, što pokazuje da smo u razdoblju tranzicije”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Ni poslovni rezultati kompanija na početku sezone objave financijskih izvješća nisu impresivni. Doduše, većina kompanija, po običaju, nadmašuje očekivanja analitičara po pitanju dobiti. No, procjene analitičara u anketi Reutersa o zaradama kompanija iz sastava S&P 500 indeksa i dalje su na razinama od prije početka objave rezultata. Tako analitičari u drugom tromjesečju očekuju rast zarada kompanija za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.