PRIDRUŽITE SE

tjedan za nama

Svjetske burze snažno porasle, očekuje se usporavanje rasta kamata

Dow zabilježio najveći tjedni skok od svibnja i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od 1976. godine...

Piše: Hina
30.10.2022. 08:20

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro ublažiti tempo povećanja kamata, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, što bi trebalo oslabiti inflacijske pritiske.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 5,7 posto, na 32.861 bod, dok je S&P 500 porastao 4 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 11.102 bodova. Za Dow to je najveći tjedni skok od svibnja i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od 1976. godine. „Ovo bi mogao biti jedan od najboljih mjeseca za Dow u povijesti. A to sugerira da je tržište 'medvjeda' završeno. Naime, u povijesti je do snažnog mjesečnog skoka cijena dionica dolazilo na kraju tržišta 'medvjeda'”, rekao je Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Donedavno su se ulagači plašili da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju. No, posljednji podaci pokazuju da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 2,6 posto godišnje, više od očekivanja, što je ublažilo strahovanja od recesije. Pritom su životni troškovi porasli 4,1 posto, sporije nego u prethodnom kvartalu i manje od očekivanja, što ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka. A to znači da bi američka središnja banka uskoro mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže. „Odškrinuta su vrata za moguće ublažavanje stavova čelnika Feda na sjednici u prosincu, dok su još prije mjesec dana ta vrata bila čvrsto zatvorena”, kaže Detrick. vPodršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.