PRIDRUŽITE SE

vrijednost valuta

Tečaj eura zaronio ispod 1 dolara

Dolar je u jednom trenutku, po prvi put nakon 24 godine, bio iznad razine od 140 jena, a cijena eura je skliznula na 0,9956 dolara.

Piše: Hina/a.t.
02.09.2022. 08:12

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, pa je dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,02 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 109,99 bodova.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 139,69 na 139,90 jena, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon 24 godine, probio iznad razine od 140 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura ponovno skliznula ispod granice od 1 dolara, točnije na 0,9956 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0024 dolara.

Euro je pod pritiskom jer zbog energetske krize raste rizik od recesije u eurozoni, dok rekordno visoka inflacija u tom bloku pritišće Europsku središnju banku na agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada

od oko 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,3 posto, na 93,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,28 posto, na 87,75 dolara.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.