PRIDRUŽITE SE

Ustavni sud odlučio

Trgovinama ostaje zabrana rada nedjeljom, evo reakcija

- Takav rezultat, uz spoj hrvatskog sudstva i politike, nažalost bio je i za očekivati. Sve stane u jednu rečenicu: 'Kadija te tuži, kadija ti sudi' - navode iz UGP-a.

06.02.2024. 14:37

Ustavni sud danas je odbio predlagatelje koji su osporavali ustavnost Zakona o trgovini, a koji propisuje da su sve nedjelje tijekom godine neradne izuzev njih 16, što je promptno izazvalo negativnu reakciju udruga trgovaca i obrtnika.

Izmjene Zakona o trgovini, koje se stuipile na snagu 1. srpnja lani, osporavali su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), stranka Fokus, mali trgovci i obrtnici. Ustavni sud prigovor podnositelja da Ustav ni mjerodavno domaće i međunarodno pravo ne određuju nedjelju kao dan tjednog odmora radnika nije razmatrao. Istovremeno odbacio je tvrdnje da su zakonom nerazmjerno ograničene poduzetničke slobode, da mjera nije razmjerna te da se zaštita radnika, što je vlada navela kao cilj donošenja zakona, mogla osigurati i izmjenama Zakona o radu.

Nezadovoljstvo odlukom 

Iz Hrvatske obrtničke komore ocijenili su da takva odluka Ustavnog suda dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada. Zalažu se da svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj što je u obrtništvu čest slučaj.

 Iz Udruge Glas poduzetnika 'duboko su razočarani' tom odlukom, ali ne i iznenađeni, s obzirom da smo kao društvo miljama udaljeni od neovisnog sudstva. - Takav rezultat, uz spoj hrvatskog sudstva i politike, nažalost bio je i za očekivati. Sve stane u jednu rečenicu: 'Kadija te tuži, kadija ti sudi' - navode iz UGP-a.

Iz HUP-a su izrazili žaljenje zbog odluke Ustavnog suda te upozoravaju na negativan utjecaj ograničavanja rada poduzetnika na ukupno gospodarstvo i tržište rada. - Smatramo da bi rad nedjeljom trebalo ostaviti na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te se protivimo intervencijama u radno vrijeme poduzetnika - ističu iz HUP-a. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.