PRIDRUŽITE SE

pogoršana očekivanja

Troškovi njemačkih izvoznika dosegli 70 milijardi eura

Očekivanja njemačkih izvoznika pogoršana su u kolovozu treći mjesec zaredom zbog visokih cijena plina i slabosti svjetskog gospodarstva, pokazalo je u petak istraživanje instituta ifo.

Piše: Hina
26.08.2022. 11:01

Izvoznici zbog naglog povećanja uvoznih i proizvođačkih cijena gomilaju troškove koji se mjere u milijardama, a ne mogu ih u potpunosti prenijeti na inozemne kupce, objašnjava voditelj vanjske trgovine pri Industrijskoj i gospodarskoj komori (DIHK) Volker Treier.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine taj je teret za njemačku vanjsku trgovinu dosegnuo 70 milijardi eura, navodi Treier.

Iznimka su u istraživanju ifo-a proizvođači vozila i njihovi dobavljači koji očekuju značajan rast izvoza, a poboljšanje očekuje i industrija odjeće i opreme za obradu podataka.

Voditelj istraživanja Ifo-a Klaus Wohlrabe rekao je u četvrtak Reutersu da je u kolovozu 62 posto kompanija istaknulo probleme s nabavom, najmanje u posljednjih godinu dana.

Vrijednost njemačkog izvoza porasla je u lipnju za 4,5 posto i dosegnula rekordnu razinu, iako ekonomisti upozoravaju da veći dio tog povećanja vjerojatno odražava skok cijena.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.