PRIDRUŽITE SE

burze porasle

Tržište se pokušava oporaviti i izbjeći recesiju, a suštinski se ništa ne mijenja

Tržište se pokušava oporaviti, premda se na makroekonomskom planu nije promijenilo ništa – inflacija je i dalje visoka, rat u Ukrajini se nastavlja, a američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata.

Piše: Hina/m.a.m.
10.07.2022. 09:08

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada u prvom polugodištu, dok se rast gospodarstava usporava, a središnje banke zbog visoke inflacije najavljuju daljnje povećanje kamata.

Tržište se, naime, pokušava oporaviti, premda se na makroekonomskom planu nije promijenilo ništa – inflacija je i dalje visoka, rat u Ukrajini se nastavlja, a američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda, objavljen u srijedu, pokazao je da se čelnici središnje banke slažu da bi na sjednici u srpnju trebalo dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u ožujku iduće godine dosegnuti vrhunac od 3,44 posto, dok se još nedavno procjenjivalo da bi do svibnja mogla dosegnuti 4 posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.

Nepovoljni pokazatelji

Niz posljednjih podataka pokazuje da se rast gospodarstva usporava, pa se na tržištima najviše raspravlja o tome hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili mu prijeti recesija.

Ulagače je ponešto ohrabrio guverner Feda Christopher Waller kazavši da su strahovanja od recesije pretjerana, dok je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da očekuje 'mekano' prizemljenje gospodarstva. No, hoće li najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, ostaje da se vidi.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a pao na kvartalnoj razini, a ni u drugom tromjesečju podaci nisu baš impresivni. Neki ukazuju na usporavanje, a neki na stabilan rast gospodarstva.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u lipnju broj zaposlenih povećan za 372.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti stagnirala na niskih 3,6 posto. No, prosječna satnica porasla je za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što pokazuje da inflacijski pritisci ne popuštaju.

A sve to znači da bi Fed mogao nastaviti agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.