PRIDRUŽITE SE

Tehnološka ulaganja

Tvrtka za recikliranje PET ambalaže uložila u pogon u Donjoj Dubravi

- Samo precizno razvrstavanje omogućuje nam dobivanje rPET-a visoke kvalitete, boje i stupnja čistoće koji se dalje može preraditi u rPET pelete. Ove pahuljice visoke čistoće proizvođači pića koriste kao početni materijal za proizvodnju novih boca - naveo je Filip Hozjan.

08.11.2023. 09:01

Domaća tvrtka za recikliranje PET ambalaže Rekis, koja je nastala kao rezultat spajanja austrijske tvrtke za proizvodnju pića Steinrieser i austrijsko-hrvatske trgovačke tvrtke za proizvodnju pića KIS pića, uložila je u tvornicu za reciklažu PET-a u Donjoj Dubravi, kapaciteta proizvodnje 18.000 metričkih tona visokokvalitetnih rPET peleta iz iskorištenih plastičnih boca.

U objavi nije navedena vrijednost tog ulaganja. Rekis, poduzeće osnovano 2020. godine za oporabu posebno izdvojenih materijala, nabavlja plastične boce kao sirovinu iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Slovačke i Češke. Pritom koristi njemački Sesoteci sustav sortiranja s više senzora za odvajanje plastičnih boca, a u daljnjem koraku proizvodnje i plastičnih pahuljica prema vrsti. Kako navode, otpadne boce ispituju kako bi se uklonili neželjeni materijali iz proizvoda poput PVC-a, polietilena i polipropilena i time osigurala potrebna razina čistoće.

- Sesotec multisenzorski sustavi za sortiranje srce su naše tvornice. Samo pouzdano i prije svega precizno razvrstavanje omogućuje nam dobivanje rPET-a visoke kvalitete, boje i stupnja čistoće koji se dalje može preraditi u rPET pelete. Ove pahuljice visoke čistoće proizvođači pića koriste kao početni materijal za proizvodnju novih boca - naveo je direktor Rekisa Filip Hozjan.

Inače, s ulaskom u EU i pred Hrvatskom su visoki ciljevi u recikliranju plastičnog otpada, pri čemu EU-a cilja reciklirati više od 65 posto komunalnog otpada do 2035. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.