PRIDRUŽITE SE

Novi podaci Eurostata

U EU godišnje u prosjeku zbog profesije od raka obolijeva 3.909 ljudi

Najčešći tipovi profesionalnog raka su rak pluća, mezoteliom (vrsta raka povezana s izloženošću azbestu, koja se razvija u tankom sloju tkiva koji prekriva mnoge unutarnje organe, poznatom kao mezotel) i rak mokraćnog mjehura. 

21.12.2023. 09:45

U Europskoj uniji je u razdoblju od 2013. do 2021. godine službeno priznat podatak o 33.712 ljudi koji su obljeli od raka zbog izloženosti kancerogenim čimbenicima u radnom okruženju kroz dulje vremensko razdoblje, zadnji su podaci Eurostata.

Pritom su podaci za 2020. o oboljelih 3.093 osoba i za 2021. o 3.258 oboljelih bili su niži od prosjeka u razdbolju od 2013 do 2019. od 3.​​909 slučajeva godišnje, i to, kako ističu iz Eurostata, zbog mogućeg utjecaja pandemije covid-19 na opće javne usluge i zdravstvene sustave.

Najčešće vrste raka

Proučavanje podataka otkriva da su najčešći tipovi profesionalnog raka rak pluća, mezoteliom (vrsta raka povezana s izloženošću azbestu, koja se razvija u tankom sloju tkiva koji prekriva mnoge unutarnje organe, poznatom kao mezotel) i rak mokraćnog mjehura. 

Najviše oboljelih bilo je od zloćudnih novotvorina bronha i pluća, ukupno 13.944 oboljelih u tom razdoblju. S nešto manjim brojem slučajeva bio je mezoteliom, s 13.530 slučajeva, čime su ove dvije vrste raka zajedno činile približno 80 posto svih novoprijavljenih slučajeva profesionalnog raka tijekom ovog razdoblja. Na trećem, ali i dalje značajnom mjestu, nalaze se slučajevi zloćudne novotvorine mokraćnog mjehura, s 2.416 prijavljenih novih slučajeva u istom razdoblju.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.