PRIDRUŽITE SE

Najnovije prognoze

U Hrvatskoj bi do 2030. čak 25 posto radne snage mogli biti stranci

S obzirom na solidan ekonomski rast i kontinuiranu napetost na tržištu rada, za očekivati je da će ukupni broj radnih dozvola iduće godine premašiti 200.000, dok se ove godine procjenjuje da će ih biti izdano između 170 i 175 tisuća.

24.11.2023. 14:40

Najnovija analiza Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pokazuje da bi do 2030. godine u Hrvatskoj strani radnici mogli činiti čak 25 posto radne snage, a da smo na putu k tome govori podatak da je u prvih 10 mjeseci ove godine izdano čak 39 posto više dozvola za rad i boravak strancima nego lani.

Kako navodi u Fokusu tjedna glavni ekonomist tog udruženja Hrvoji Stojić, ukupno je do kraja listopada bila izdana 147.301 dozvola za rad i boravak stranaca. Pritom je dvije trećine tih dozvola izdano za rad u sektoru graditeljstva i u turizmu.

Kako ističu iz HUP-a, procjenjuje se da u Hrvatskoj radi između 80 i 100 tisuća stranih radnika, što čini 5-6 posto ukupne radne snage u ovoj godini, navode iz HUP-a.

- S obzirom na solidan ekonomski rast i kontinuiranu napetost na tržištu rada, za očekivati je da će ukupni broj radnih dozvola iduće godine premašiti 200.000, dok se ove godine procjenjuje da će ih biti izdano između 170 i 175 tisuća. Ukupan broj stranih radnika mogao bi dosegnuti između 400 i 500 tisuća do 2030. godine, uz pretpostavku rasta BDP-aa od oko 2,5 posto kroz idućih sedam godina. U tom bi slučaju strani radnici činili četvrtinu ukupne radne snage - kažu iz HUP-a.

Usporedbe radi, navode i da u Sloveniji već danas strani radnici čine 16 posto ukupne radne snage, uz daljnju tendenciju rasta udjela i broja stranih radnika.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.