PRIDRUŽITE SE

Najnovija prognoza

U Hrvatskoj će do 2030. godine četvrtinu radne snage činiti stranci

Hrvatska treba ciljati na visoko-kvalificirane radnike za djelatnosti koje postižu brži realni rast produktivnosti u odnosu na EU prosjek i mogu biti perjanice ekonomije - navodi glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

17.02.2024. 10:29

S obzirom na ubrzano pogoršanje demografskih trendova, snažan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao bi dosegnuti između 400 i 500 tisuća, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,5 posto kroz idućih sedam godina, što znači da bi četvrtinu radne snage činili stranci, najnovija je procjena Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Uz imigraciju u sektore s najvećim deficitom radne snage, Hrvatska treba ciljati na visoko-kvalificirane radnike za djelatnosti koje postižu brži realni rast produktivnosti u odnosu na EU prosjek i mogu biti perjanice ekonomije poput ICT-a, turizma, graditeljstva, poljoprivrede te dijelova prerađivačke industrije poput proizvodnje kapitalnih dobara, navodi glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u najnovijoj analizi HUP Fokus. 

 - U pogledu izmjena Zakona o strancima, ističemo potrebu jačanja korištenja ‘EU Plave karte’ za ICT stručnjake i bez završenog visokog obrazovanja kao i jednostavniju procedure spajanja obitelji, što zauzvrat pomaže privlačenju talenata sa trećih tržišta, integraciji stranaca i društvenoj stabilnosti. Neizostavna je i modernizacija Zakona o radu u smjeru zaštite radnika umjesto radnog mjesta, promocije fleksibilnih oblika zapošljavanja, jednostavnijih propisa i ukidanja zaštitne klauzule - ističe Stojić

HUP se zalaže i za smanjenje poreznog klina na srednje visokim i višim bruto plaćama (od 167 posto prosjeka naviše) na razinu TOP-5 najkonkurentnijih članica EU, što je čak 10 postotnih bodova ispod aktualnih 42,5 posto u 2022. godini, a smatra ključnim i rasteretiti plaće visoko-kvalificiranih, naročito kroz podizanje praga primjene više stope poreza na dohodak. 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.