PRIDRUŽITE SE

aktualno stanje

U jesenskoj sjetvi veći interes za pšenicu i ječam, manji za uljanu repicu

Ovoga je ljeta pšenica u Hrvatskoj požeta sa 160 tisuća hektara i bila je to treća godina za redom kako su sjetvene površine pod pšenicom rasle...

Piše: Hina
06.11.2022. 09:41

U jesenskoj  sjetvi na poljima Slavonije i Baranje, koja se privodi kraju, primjetan je porast interesa proizvođača za sjetvom pšenice i ječma, a procjenjuje se da će se nastaviti smanjivanje sjetvenih površina uljane repice.

Prema anketi koju je među poljoprivrednicima provela osječka županijska gospodarska komora, dobre cijene pšenice te prilično stabilni i visoki prinosi potaknuli su proizvođače na njezinu veću proizvodnju pa se ove jeseni očekuje da će pšenicom u Hrvatskoj biti posijano više od 170 tisuća hektara. Ovoga je ljeta pšenica u Hrvatskoj požeta sa 160 tisuća hektara i bila je to treća godina za redom kako su sjetvene površine pod pšenicom rasle, s obzirom da su 2020. godine iznosile 136, a prošle godine 145 tisuća hektara.

U osječkoj komori ističu kako je slična je situacija i s proizvodnjom ječma, kako stočnog tako i pivarskog. Ovoga ljeta ječam je u Hrvatskoj požet sa 56 tisuća hektara, a prema podatcima proizvođača procjenjuje se da ove bi ove jeseni ječam mogao biti posijan na površinama i do 70 tisuća hektara. U Odsjeku za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke komore navode kako je jesenska sjetva pšenice i ječma privodi pri kraju te da se odvijala u dobrim uvjetima, uz dovoljne količine vlage u tlu i povoljne temperature zraka.

Za razliku od pšenice i ječma ove se jeseni očekuje dodatno smanjivanje površina pod uljanom repicom. Prije dvije godine u Hrvatskoj su sjetvene površine iznosile gotovo 40 tisuća hektara, a 2021. godine 24 tisuće hektara, dok se ove jeseni procjenjuje se da će tom kulturom biti zasijano nešto više od deset tisuća hektara, kaže viši stručni suradnik toga odsjeka Igor Mikulić.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.