PRIDRUŽITE SE

Zelena tranzicija

U Karlovcu planiraju prvi postaviti sunčanu elektranu na višestambenu zgradu

Pilot projekti energetskih zajednica zaživjet će u Karlovcu, Zaboku i Samoboru zahvaljujući europskom projektu Shares i Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske, ali samo Karlovac planira solarnu elektranu na višestambenoj zgradi.

21.11.2023. 12:19

Prva višestambena zgrada u Hrvatskoj koja sunčanom elektranom proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, bude li sve realizirano prema planu, bit će u Karlovcu, najavljuju iz tog grada.

Naime, Karlovac je objavio javni natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije - za pilot projekt postavljanja sunčane elektrane za proizvodnju  struje za vlastitu potrošnju u višestambenoj zgradi i to kroz osnivanje energetske zajednice.

Pilot projekti energetskih zajednica zaživjet će u Karlovcu, Zaboku i Samoboru zahvaljujući europskom projektu Shares i Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske, ali samo Karlovac planira solarnu elektranu na višestambenoj zgradi, ističu iz tog grada. Njoj će sufinancirati provedbu projekta s maksimalno 5.000 eura, odnosno, do 50 posto investicije. Osim financijske pomoći kroz subvenciju izgradnje sunčane elektrane, pružit će i stručnu pomoć u pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju sunčane elektrane (idejno rješenje, glavni projekt…) te ostalu stručnu pomoć potrebnu za uspostavu Zajednice potrošača vlastite obnovljive energije u višestambenoj zgradi. Tu zajednicu čine članovi suvlasničke zajednice.

Detaljnije o natječaju, koji je otvoren do 17. prosinca, na ovom linku: https://www.karlovac.hr/natjecaji-javni-pozivi-obavijesti/natjecaji-javni-pozivi/23755

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.