PRIDRUŽITE SE

Zaposlenost

U kolovozu 1,63 milijuna zaposlenih, 1,3 posto više nego lani

U Hrvatskoj je u kolovozu bilo 1,63 milijuna zaposlenih, što je za 1,3 posto više nego u istom  mjesecu prošle godine i 0,2 posto manje nego u srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Piše: Hina
22.09.2022. 12:21

Po podacima DZS-a, aktivnih stanovnika u Hrvatskoj je u kolovozu bilo nešto više od 1,74 milijuna ili 0,1 posto manje nego u srpnju te 0,3 posto više nego u kolovozu lani.

Nezaposlenih je, pak, bilo 110,4 tisuće, što je na mjesečnoj razini rast od 0,8 posto, dok je u odnosu na kolovoz 2021. njihov broj smanjen za 12 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je u kolovozu 6,3 posto, isto kao i u srpnju.

Većina zaposlenih, odnosno njih 1,39 milijuna, bila je u kolovozu zaposlena u pravnim osobama, što je 0,1 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 1,2 posto više nego u kolovozu prošle godine.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u kolovozu je bilo nešto više od 214 tisuća, što je 0,7 posto manje nego u srpnju te 1,8 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Zaposlenih osiguranika u poljoprivredi bilo je 18.653, što je na razini mjeseca ranije i 0,1 posto više u odnosu na lani.

Prema podacima DZS-a o broju zaposlenih u pravnim osobama, od 19 djelatnosti u kolovozu ove godine u 11 je broj zaposlenih u odnosu na srpanj porastao.

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s njih 230 tisuća, što je na mjesečnoj razini rast od 0,2 posto, dok je na godišnjoj za 0,6 posto manje.

U trgovini je u kolovozu radilo 212,3 tisuća ljudi, što je 0,2 posto više nego u srpnju i 0,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Na trećem po broju zaposlenih je sektor obrazovanja s njih 115 tisuća, što je 6,3 posto manje nego u mjesecu prije i 1,6 posto više nego godinu dana ranije.

Najveći skok zaposlenosti na mjesečnoj i godišnjoj razini ostvaren je u djelatnosti smještaja i hrane. Tako je u kolovozu broj zaposlenih u toj djelatnosti dosegnuo 100,2 tisuće, što je 3,7 posto više nego u srpnju i 11,2 posto više nego u kolovozu godinu ranije.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.