PRIDRUŽITE SE

Održiva gradnja

Foto - U Koprivnici se gradi prva pasivna kuća od balirane slame

Zagrebačka dizajnerica s koprivničkom adresom Melina Marelja, koja gradi drugu kuću od balirane slame na području RH, želi svojim primjerom  potaknuti i druge na put održive gradnje.

20.11.2023. 11:26

Zagrebačka dizajnerica s koprivničkom adresom Melina Marelja u Koprivnici gradi prvu pasivnu kuću od balirane slame, a riječ je o objektu, koji je uz Bjelovar, drugi takve vrste u Hrvatskoj, istaknuto je na predstavljanju te kuće na području Vinice.

- Odluka da gradimo naš dom upravo od slame krenula je od škole prirodnog graditeljstva na ZMAG-u pod vodstvom Matka Šiška, gdje smo se po prvi puta susreli s gradnjom kuće od balirane slame. Osim gradnje prirodnim materijalima, glinom i slamom, osjetili smo i mikroklimu unutar već gotovih kuća u Vukomeriću te primijetili znatnu razliku u kvaliteti zraka od konvencionalne čvrste gradnje u kojima smo boravili do tada. Od tog je trenutka krenula naša potraga za prirodnim načinom gradnje te korištenjem materijala iz prirodno obnovljivih izvora - istaknula je Marelja, dodavši kako želi svojim primjerom potaknuti i druge odvažne ljude na održivu gradnju.

To je na tragu strategije zelene infrastrukture Koprivnice

Prezentaciji te 'revolucionarne' izgradnje prisustvovala je i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja je istaknula da je projekt izgradnje kuće od prirodnih materijala, odnosno slame, put kojim i ide i gradska uprava kroz Strategiju zelene infrastrukture grada Koprivnice, a sve kako bismo se što bolje prilagodili klimatskim promjenama, izvijestili suz iz Grada Koprivnice.

Inače, zahvaljujući svojoj ćelijskoj strukturi, slama se u građevinarstvu koristi tisućama godina. EcoCocon ploče, od kojih se gradi ova kuća, izrađene su od 98 posto prirodnih obnovljivih materijala, cijeli sustav je paropropustan i bez toplinskih mostova i hermetički ne ostavlja mjesta za propuh ili plijesan.  

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.