PRIDRUŽITE SE

loše vijesti

U Njemačkoj utrostručen pad industrijske potražnje!

"Čini se da je jenjao snažan priljev novih narudžbi koji su podržali efekti oporavka nakon pandemije korone", primjećuju u ministarstvu gospodarstva...

Piše: Hina
05.11.2022. 09:43

Narudžbe u njemačkoj industriji ponovo su pale u rujnu, dvostruko snažnije nego u kolovozu, odražavajući nagli pad potražnje iz inozemstva, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.

Nove narudžbe u industriji smanjene su u rujnu za 4,0 posto u odnosu na kolovoz kada su bile pale dva posto, utvrdio je Destatis. Inozemna potražnja potonula je sedam posto, uz 8-postotni pad narudžbi iz eurozone i 6,3-postotni iz ostatka svijeta. Domaća potražnja porasla je skromnih 0,5 posto. Proizvođači kapitalnih dobara bilježili su u rujnu za 6,0 posto manju vrijednost narudžbi, a oni intermedijarnih proizvoda za 3,4 posto.

U ministarstvu gospodarstva izdvajaju 9-postotni pad narudžbi u automobilskoj industriji i 8,1-postotni pad u industriji strojeva. Potražnja za robom široke potrošnje porasla je pak 7,2 posto u odnosu na kolovoz. U odnosu na prošlogodišnji rujan industrija je zabilježila pad narudžbi za 10,8 posto, gotovo trostruko snažniji nego u kolovozu. "Čini se da je jenjao snažan priljev novih narudžbi koji su podržali efekti oporavka nakon pandemije korone", primjećuju u ministarstvu gospodarstva.

Slabi izgledi

Izgledi za industriju i dalje su prigušeni zbog visokih cijena energije, koje sve više dopiru do krajnjih potrošača. Nakon neočekivano pozitivnog razvoja bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu prijeti slabi četvrti kvartal, upozoravaju.

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.