PRIDRUŽITE SE

Opreza nikad dosta

U porastu financijski isplativ kibernetički kriminal

Kibernetički napadači vrlo vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnike kako bi ostvarili financijsku korist.

02.02.2024. 10:18

I dok je broj računalno-sigurnosnih incidenata u 2023. u Hrvatskoj blago pao, pa je tako Nacionalni CERT zaprimio i obradio 1236 računalno-sigurnosnih incidenata ili 4,63 posto manje u odnosu na 2022., zamjetan je snažan skok financijski isplativih vrsta kibernetičkog kriminaliteta.

Najučestaliji su bili phishing i scam incidenti, navodi taj sektor Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET) za obradu računalno-sigurnosnih incidenata, a najveći porast, od čak 263 posto, bilježe incidenti tipa sustav zaražen zlonamjernim kodom. Značajno se povećao i broj registriranih zaraženih računala u Hrvatskoj lani. Zbroj zabilježenih botova iznosi 138.676, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu na 2022. godinu. Srednja vrijednost broja botova po danu za 2023. godinu iznosila je oko 800. 

- Promjena poretka vodećih tipova računalno-sigurnosnih incidenata pokazatelj je sve većeg usmjeravanja napadača na ostvarivanje financijske koristi. Nove tehnike napada i sofisticiranije kampanje poput korištenja QR kôda i relevantnih informacija poslužile su za bolje ciljanje i vjerodostojnije iskorištavanje građana poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro. Napadači vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnike kako bi ostvarili financijsku korist - napominje Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Sektor Nacionalni CERT.
 

Primajte novosti

Prijavite se na newsletter, primajte novosti i budite u toku s novostima i pričama iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo kolačiće.

- Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

- Više o Kolačićima pročitajte ovdje.

- Google Maps

- Facebook

- Instagram

- YouTube

Saznajte više.

- Google Analytics

- Google Tag Manager

- Google AdSense

Saznajte više.